Dato' Dr. Annabel Teh Gallop Pakar Manuskrip Islam & Melayu (England)

Dato' Dr. Annabel Teh Gallop. Pakar manuskrip Melayu dan Indonesia, pengkhususan dalam surat, dokumen, dan cop tempa pada iluminasi Al-Quran dan manuskrip Islam dari Asia Tenggara. Ahli sejarah, Datuk Dr Annabel Teh Gallop, yang dilahirkan di Britain dan dibesarkan di Brunei, telah menghabiskan lebih tiga dekad mengelilingi dunia untuk mempromosikan manuskrip bersejarah yang ditulis dalam bahasa Melayu.Luar Biasa.

Pada mulanya mengambil jurusan matematik, Dr Gallop kemudiannya memperoleh Ijazah Sarjana dalam Pengajian Melayu dan PhD dalam Mohor Melayu. Selain menjadi ahli lembaga editorial untuk jurnal “Indonesia dan Dunia Melayu,” yang berpangkalan di SOAS, Universiti London, Dr Gallop dilantik sebagai profesor tambahan di Fakulti Bahasa dan Komunikasi Universiti Sultan Zainal Abidin di Terengganu. untuk tahun akademik 2017-2018. Sebagai tambahan kepada peranan ini, beliau mengarahkan projek penyelidikan Islam, Perdagangan dan Politik yang dibiayai oleh British Academy merentasi Lautan Hindi (2009–2013), yang melihat hubungan Uthmaniyyah dengan Asia Tenggara. Beliau juga berkhidmat dalam jawatankuasa Persatuan Kajian Asia Tenggara di UK (ASEASUK)

Beliau kini bekerja sebagai Ketua bahagian Asia Tenggara dalam Koleksi Asia dan Afrika Perpustakaan British. Kira-kira 10,000 buku bercetak, jurnal dan akhbar serta 120 manuskrip yang ditulis dalam bahasa Melayu dan Jawi boleh didapati di bahagian Melayu perpustakaan. Karya beliau mengenai tradisi penulisan Asia Tenggara dan Lautan Hindi, budaya buku, seni al-Quran, manuskrip Melayu dan Indonesia, surat, dokumen, dan meterai, serta diplomatik Islam perbandingan menjadikannya mendapat penghormatan kerana baru-baru ini dipilih sebagai Felo Akademi British pada September 2019

Penyelidikan semasanya memfokuskan kepada seni al-Quran di Asia Tenggara. Pemahaman tentang ciri-ciri bahan dan budaya manuskrip sebagai pelengkap kritikal kepada kepentingan teks mereka adalah tema yang berulang dalam kajiannya. Dr Gallop telah mendigitalkan kertas Melayu lama yang berharga supaya sesiapa yang berminat untuk mempelajari lebih lanjut boleh mengaksesnya dengan mudah. Karya beliau telah membangkitkan semula minat terhadap manuskrip Melayu lama, yang kaya dengan bahasa serta lukisan dan makna yang tidak terucap.

Sejak beliau memperoleh ijazah kedoktorannya di School of Oriental and African Studies di London pada tahun 2002 dengan tesis “Malay Seal Inscriptions: A Study in Islamic Epigraphy from Southeast Asia”, beliau telah diiktiraf sebagai pihak berkuasa terulung di dunia dalam kajian dan sejarah surat, manuskrip, mohor, dan dokumen Melayu kuno. Dr Gallop telah berkongsi pengetahuan dan penyelidikannya mengenai surat, manuskrip dan mohor Melayu kuno sebagai warisan dunia Melayu yang kaya dengan banyak organisasi warisan tempatan dan antarabangsa. Di antara banyak organisasi yang pernah beliau bekerjasama ialah Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society on Seals as Sources for the History of Negeri Sembilan in 2013, Institut Alam dan Tamadun Melayu, University Kebangsaan Malaysia in 2006

Beliau juga bekerja dengan cendekiawan terkenal Malaysia Farish A Noor dan aktivis seni Eddin Khoo dalam penerbitan Spirit of Wood, seni ukiran kayu Melayu: karya pengukir mahir dari Kelantan, Terengganu dan Pattani pada tahun 2003 dan dengan penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka. Dunia Percetakan Melayu hingga tahun 1900: Suatu Tinjauan Awal pada tahun 1995, dalam pengkatalogan dan dokumentasi sejarah Ensiklopedia Sejarah dan Kebudayaan Melayu pada tahun 1994, Pendokumentasian Koleksi Melayu di UK: Pendokumentasian Bahasa dan Kesusasteraan pada tahun 1991

The National University of Singapore (NUS) Press, dengan kerjasama British Library dan Yayasan Lontar di Indonesia baru sahaja menerbitkan katalog luar biasa beliau yang mengandungi lebih daripada 2,168 meterai Melayu yang bermula dari separuh kedua abad ke-16 hingga awal abad ke-20 dan diperoleh daripada lebih 70 institusi awam dan 60 koleksi peribadi di seluruh dunia. Universiti Chicago menjual dan mengedarkan karyanya ke seluruh Amerika Utara dan Selatan, dan Bernard Quaritch Ltd., pengedar buku dan manuskrip yang jarang ditemui, melakukan perkara yang sama di United Kingdom. Dari London ke Singapura, Dr Gallop memberi syarahan tentang karya agung ini dengan kefasihan dan kewibawaan yang sedemikian sehingga mana-mana persidangan mengenai manuskrip, surat, dokumen dan meterai Melayu serta seni kitab Islam di Asia Tenggara tidak akan lengkap tanpa kehadirannya.

Kajian Dr Gallop mengenai koleksi peribadi beberapa tulisan tertua zaman kesultanan Melayu telah dipamerkan di Singapura pada 2017 di bawah pameran bertajuk 'Kisah-Kisah dari Alam Melayu: Manuskrip dan Buku Melayu Awal.' Lebih banyak manuskrip sebegitu adalah kini dalam simpanan perpustakaan dan muzium di seluruh dunia, seperti Perpustakaan British, Sekolah Pengajian Oriental dan Afrika, Universiti Leiden di Belanda, Muzium bulu Volkerkunde di Berlin dan Perpustakaan Kongres di Washington, untuk menamakan beberapa Anugerah terbaharu beliau ialah pada tahun 2021, di mana beliau telah dianugerahkan Anugerah Budaya Gubernur Daerah Istimewa Yogyakarta. Her other awards are the Fellow of the British Academy in 2019, Anugerah Kebudayaan (Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, Indonesia) in 2017 as well as Darjah Setia DiRaja Kedah (Honorary) in 2014.