Do not miss the Student Orientation day

SERDANG, 25 Ogos 2022 — Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid (tengah) menerima Anugerah Perdana Tokoh Ilmuan Negara – UNESCO daripada Pengerusi Lembaga Pengelola Yayasan Pembangunan Buku Malaysia Tan Sri Prof Dr Abdul Latiff Abu Bakar (kiri) pada Majlis Anugerah Buku Negara 2022 sempena Ekspo Buku Malaysia 2020 di Universiti Putra Malaysia (UPM) hari ini. Turut hadir Naib Canselor UPM Prof Datuk Dr Mohd Roslan Sulaiman (kanan).

Read More

Anugerah Akademi Filem & Telenovela Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIFAA) membentangkan permaidani merah mengalu - alukan penyertaan komuniti pengeluar drama/filem adaptasi global. KLIFAA berhasrat memperkasa ikatan mesra silang budaya antarabangsa, memupuk semangat komuniti secara global dan bersatu melalui medium filem dengan menonjolkan nilai murni masyarakat. Kuala Lumpur sebuah ibu kota pelbagai budaya dan kreativiti.

Acara monumental ini mempamerkan kemegahannya setiap tahun di tengah-tengah Kuala Lumpur sebagai rumah perpaduan. Anugerah KLITFA 2023 mengundang dunia sama - sama meraikan khazanah sinematik luar biasa komuniti drama/filem antarabangsa yang bergema dengan nilai bersama dan aspirasi artistik kemanusiaan. 

Read More

Tokoh Antarabangsa KLBACA 2020 Kuala Lumpur Ibu Kota Buku Dunia UNESCO - Menjunjung Cendekia & Intelek Warisan

<center>Tokoh Antarabangsa KLBACA 2020 Kuala Lumpur Ibu Kota Buku Dunia UNESCO - Menjunjung Cendekia & Intelek Warisan </B></center>
  • 48

    Kategori Anugerah Buku Negara telah dimasyhurkan kepada lebih 300 orang tokoh Diraja, Teknokrat & Profesional seluruh negara
  • 35

    Kategori Anugerah Telenovela (Drama TV/Filem Adaptasi Buku Novel) telah dimasyhurkan kepada lebih 300 orang tokoh Diraja, Teknokrat & Profesional penggiat industri kreatif dan filem seluruh negara
  • 4128

    Pencalonan diterima sejak tahun 2003 selama 20 tahun acara anugerah ini dijayakan

Makluman Misi

Menghargai serta mengangkat kecemerlangan serta kegemilangan industri kreatif tanah air dan antarabangsa. Segala penganjuran adalah untuk mengiktiraf, mempromosikan dan menyokong penerbitan penulisan kreatif, buku/skrip ke layar filem/drama adaptasi bermutu yang memberi inspirasi, menghiburkan dan mendidik penonton bagi menghargai sosio budaya dan sosio ekonomi seluruh dunia. .

More info

Upcoming Events

Success stories

KLIFAA - Anugerah Akademi Telenovela & FIlem Antarabangsa Kuala Lumpur

16.Oct.23

Anugerah Akademi Filem & Telenovela Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIFAA) membentangkan permaidani...

Read More ...

We have 84 guests and no members online

Anugerah Buku Negara - Tokoh Penulis Diraja

Sultan Nazrin berkenan terima Anugerah Perdana: Tokoh Penulis Diraja pada Majlis Anugerah Buku Negara - Penerbitan buku berjudul “Striving of Inclusive the Development From Pangkor Modern Malaysia State”

Membaca Sepanjang Hayat

"Buku hadiah terbesar yang dimanfaatkan untuk mengubah dunia. Dunia terbuat dari buku. Selain kita di seluruh alam semesta Allah SWT juga menggunakan buku yang bernama Lauḥul Maḥfūẓ"

Ekspo Buku Malaysia

Berfungsi sebagai ruang pameran untuk penerbit, pengarang dan penjual buku untuk menampilkan penerbitan dan karya sastera terkini mereka. Mengetengahkan pelbagai genre seperti fiksyen, bukan fiksyen, sastera kanak-kanak, karya akademik dan banyak lagi. Membawakan peluang membina rangkaian, perniagaan baru dan menjalinkan kemungkinan kerjasama.

More info

Persidangan Buku Antarabangsa

Persidangan Buku Antarabangsa ini bertujuan untuk mempromosikan kesusasteraan dan pembacaan sama ada di dalam negara serta di seluruh dunia. Persidangannberfungsi sebagai platform untuk meraikan karya penulisan popular dan intelek serta pengaruhnya kepada masyarakat.

More info

Akademi Buku Malaysia

Membangunkan modal insan melalui industri buku yang maju serta berdaya saing di peringkat antarabangsa. Menawarkan kursus dan latihan yang berkaitan dengan penulisan, penerbitan, kesusasteraan atau kemahiran berkaitan buku. Membantu bakal pengarang, editor dan profesional dalam industri buku meningkatkan kepakaran mereka.

More info